Nadav Cohen
מתחילים מאפס: איך בונים פרופיל קישורים לאתר?
במדריך הבא אנסה לעזור לכם להבין מהם קישורים, מדוע הם פקטור חשוב בדירוג אתרים, ואיך משיגים אותם.
בפעם הראשונה שנכנסתי לתורנות מטבח בצבא, הרגשתי שנמוך יותר מן המקום הזה בחיים שלי, כנראה לעולם לא אגיע. רמת הלכלוך, הבלאגן, היחס המחפיר מצד רס"ר המטבח והטבחים, הנעליים הצבאיות שהתמלאו בג'יפה של הביוב - כל אלה לא הותירו מקום של ספק: משהו בחיים האלה חייב להשתנות. והנה, עברו קצת יותר מעשרים שנה מאז, ומצאתי את עצמי בוקר אחד בקבוצת החלפת קישורים בפייסבוק, מנהל משא ומתן על הגדרת כל רכיב אפשרי בהחלפה פוטנציאלית של קישור עבור האתר שניהלתי.
אני נשבע מעל דפי האתר הזה שאני מנהל, שמעתה ועד סוף ימי חיי אעשה ככל שביכולתי כדי לסייע לבעלי עסקים קטנים, שאינם מבינים דבר בהחלפה וקניה של קישורים, לא לעבור את מה שאני עברתי. מתחילים?
מה זה בכלל קישור?
קישור, בהגדרתו הכללית, הוא הפניה שמבצע עמוד אינטרנט מקור לעמוד אינטרנט יעד. איך נראה קישור? אם, למשל, הייתי רוצה להפנות את קהל הגולשים שקורא את הפוסט הזה, אל הפוסט הראשון שכתבתי בבלוג, ובו סיפרתי כיצד הצלחתי לקדם את אתר הברכות השלם בביטויי מפתח מרכזיים אל מקומות טובים בגוגל, הייתי עושה זאת באמצעות קישור. שימו לב למילים "הפוסט הראשון שכתבתי בבלוג". מעבר של העכבר עליהן יראה לכם שמדובר בלינק, קישור. לחיצה עליו תוביל אתכם לדף היעד אליו רציתי לקשר.
כאשר דנים בקישורים בעולם קידום האתרים, מתייחסים, בדרך כלל, לשלושה מרכיבים שונים:
מקור הקישור (טקסט, תמונה, תפריט, כותרת, פוטר וכו שממנו יוצא הקישור'),
כתובת היעד של הקישור (דף האינטרנט שאליו מגיעים כאשר לוחצים על הקישור),
טקסט העוגן של הקישור (זהו הטקסט שבהקלקה עליו ניתן לעבור באמצעות הקישור אל כתובת היעד).
לטקסט העוגן תהיה חשיבות גדולה בהמשך המאמר הזה.
למה בכלל שקישור יהיה פקטור בדירוג של אתרים על ידי מנועי חיפוש?
זוהי שאלה מצויינת. ואני לא כותב את זה רק משום שאני ניסחתי אותה כאן, בכותרת. היו לי כבר ניסוחים טובים יותר של שאלות. אני חושב שהשאלה הזאת מצויינת כי לי, באופן אישי, השימוש בקישורים על ידי מנועי חיפוש כדי לדרג עמודי אינטרנט נראה היה הזוי. למה, לעזאזל, שלמנוע חיפוש יהיה אכפת אם מישהו אחר מקשר לאתר שלי? למה שיהיה לו אכפת באיזו תדירות אני מקבל קישורים, ומהו טקסט העוגן שלהם, וגם האם הוא מגוון מספיק ונראה טבעי?
אז כאשר חושבים על זה יותר לעומק, מדובר, בסך הכל במתודה די הגיונית. בימנו אנו, כל אחד יכול לבנות די בקלות אתר אינטרנט מהמם. מחירי כתיבת התוכן הם בריצפה ובעלות לא מאוד גדולה ניתן למלא כל אתר בתוכן יחסית איכותי. כל אחד יכול לשלב תמונות באתר, להתאים אותו למובייל, להאיץ את מהירות הטעינה שלו, לשלב קישורים פנימיים, לבנות לו היררכיה נכונה ועוד ועוד. במצב דברים זה, יכולים לקום מחר 20 אתרי אינטרנט העוסקים בתיווך דירות. כולם יפים, כולם מוכשרים, לכולם יש ניסיון עשיר והיכרות עם השטח.
אבל, וכאן נכנס נושא הקישורים לסיפור שלנו, קבלת קישורים חיצוניים היא פקטור שתלוי, למעשה, בגורם אחר ולא בנו. קישור, במשמעות הכי פשוטה שלו הוא המלצה של אתר אחד על אתר אחר. ואם לאתר שלנו ישנן הרבה המלצות, ממקורות איכותיים, סימן שהאתר שלנו שווה משהו, ואולי כדאי יהיה לדרג אותו מעל המתחרים.
אפשר לקחת כדוגמה אתרים כמו מדרג, והמקצוענים, שבהם חכמת ההמונים באה לידי ביטוי. אם אנחנו מחפשים בעל מקצוע בתחום מסויים בדחיפות, ומוצגות בפנינו שתי תוצאות: אחת של בעל מקצוע עם המלצות רבות הכוללות תשבוחות ודירוגים גבוהים, והשניה של בעל מקצוע עם המלצות מעטות ודירוגים נמוכים, במי נבחר? (רמז: כנראה בבעל המקצוע השני, כי הוא יהיה יותר זמין…)
מי בכלל יכול לקשר אלינו? איך זה קורה?
אוקיי. הבנו. קישורים שנכנסים לאתר שלנו הם מרכיב חשוב בדירוג האתר. אבל מי יכול לקשר אלינו? איך זה מתבצע בפועל? ובכן, התשובה היא פשוטה: מנהלי אתרים אחרים, שחושבים שקישור לאתר שלנו יכול להוסיף לגולשים שלהם ערך, משלבים אותו, למשל, בפוסט בבלוג המתפרסם באתר שלהם. רוצים דוגמאות:
בלוגר בנושא טיולים שמספר על חוויות מביקור שלו בברלין, יכול לקשר בגוף הפוסט שהוא כותב למסעדות מומלצות באיזור ולמלונות ומקומות שאהב.
אתר שמספק ברכות לכל אירוע חיים יכול להפנות את הגולשים לאתרי מתנות שבהם יוכלו להשלים את המטלה שנפלה עליהם לקראת יום ההולדת של אם המשפחה.
אתר של מעצב אתרים בוויקס יכול, למשל, לכלול קישורים לאתרי לקוחות שעיצב, כדי לשכנע את הגולש שהוא איש המקצוע המתאים ביותר להתקשר איתו.
ישנן, כמובן, דוגמאות רבות נוספות, אבל העניין ברור: קישור טבעי הוא כזה שאמור לספק ערך לגולש באתר המקור, להרחיב את עולמו, ולהפוך אותו לגולש מרוצה יותר. רבים מבעלי האתרים פוחדים להוציא קישורים מן האתר שלהם, שמא הטראפיק יברח מן האתר ולא יחזור. זוהי, כמובן, טעות בסיסית שבהבנת הערך שניתן לספק לגולש באתר.
אילו סוגי קישורים קיימים?

בגדול, ניתן לחלק את הקישורים לשני סוגים עיקריים: כאלו שבעל האתר שבו מוטמע הקישור מבקש מגוגל שלא להתייחס אליהם במהלך ריצת האלגוריתם שלו (קישורי nofollow) וקישורים שבהם בעל האתר לא מבקש זאת (קישורי dofollow).
מה???
למה שבעל האתר יבקש מגוגל שלא להתייחס לקישורים מסויימים שמוטמעים באתר שלו? מה האינטרס לעשות דבר כזה? האם יש הגיון לבקש מגוגל להתעלם מקישורים מסויימים? ובכן, התשובה היא שבהחלט כן.
בואו נבין איך בכלל טקסט, עם קישור לאתר אחר, מצליח להיות משולב בתכנים של אתר מסויים. כדי שזה יקרה צריך לקרות אחד משני דברים: או שבעל האתר בעצמו הטמיע את הקישור באתר, או שגורם אחר ביצע את זה.
איך בדיוק גורם כזה או אחר יכול לשלב טקסט עם קישור באתר שהוא לא מנהל? לטקטיקה הזאת קיימות מספר שיטות פעולה: אפשר לשלב קישור בתגובות לפוסטים שונים המתפרסמים באתר, אפשר למלא טפסים באתר שבהם מתבקש ממלא הטופס להקליד את כתובת האתר שלו, וישנן, כמובן, שיטות נוספות.
ואז מה?
ואז נוצר מצב שבו כל גולש שמשאיר תגובה לפוסט באתר אחר, יכול, למעשה, לקשר מן האתר האחר הזה לאתר שלו, בקלות וביעילות, ולהשפיע על הדרך שבה גוגל תדרג את האתר שלו. למצב האבסורדי הזה הוקמו לפחות שלושה מנגנוני הגנה: הראשון - האתר המארח יכול לקבוע באופן אוטומטי שכל הקישורים היוצאים בתגובות לפוסטים יהיו מסוג nofollow, מה שיצמצם את המוטיבציה של גולשים להשאיר תגובות מספימות. מנגנון ההגנה השני הוא תהליך של אישור תגובות גולשים על ידי בעל האתר לפני פרסומן ומנגנון ההגנה השלישי הוא של גוגל עצמה: סביר מאוד יהיה להניח שגוגל לא תייחס את אותה רמת חשיבות לקישור שיוצא מתגובה לפוסט שבו לא נדרש אישור של מנהל האתר, וקישור שיוצא מטקסט בעמוד הראשי של האתר.
מרגש.
איך מנוע החיפוש של גוגל משתמש בקישורים כדי לדרג אתרים?
מצחיק מאוד.
אם היה לי את המידע כיצד עובד האלגוריתם של גוגל בנושא הקישורים, לא סביר שהייתי כותב לכם כאן. מעטים הם האנשים בעולם אשר מכירים את מנגנון הדירוג של גוגל כל כך מקרוב. עם זאת, מתוך מחקרים שונים שנערכו בעולם על ידי חברות המספקות שירותי SEO עולה תמונה ברורה:
גוגל מייחסת חשיבות לרלוונטיות של האתר המקשר לאתר המקושר.
גוגל מייחסת חשיבות לסמכות ולידוענות של האתר המקשר.
גוגל מייחסת חשיבות למיקום הקישור באתר המקשר.
גוגל מייחסת חשיבות לטבעיות הקישור.
ולמה כל זה מעניין אותנו?
עונשים של גוגל בעקבות פרופיל קישורים לקוי
הסיבה העיקרית שציינתי את נושא הסמכות והרלוונטיות, האותנטיות והטבעיות של קישורים היא פשוטה למדי: גוגל אוסרת על בעלי אתרים להשיג קישורים לאתר בדרך שהיא לא טבעית. למה הכוונה? גוגל אינה מסכימה שקישורים יבנו ברשת האינטרנט בתמורה לכסף או כל תמורה אחרת (אלא אם כן מסומנים הקישורים האלו בתגית nofollow). על פי ההנחיות של גוגל קישורים צריכים להתקבל אך ורק באמצעות יצירת תוכן איכותי כל כך, עד שהאתרים המקשרים ירצו לעשות זאת בצורה טבעית.
זמן ההתאוששות מן העונש של גוגל, במידה והחליטה להשית אותו על בעל אתר, יכול להגיע למספר רב של שבועות. תהליך הגשת הבקשה לחנינה מגוגל הוא מזויע. באמצעות כלי ה- Disavow של גוגל, אתם תידרשו לפרט ולנמק כיצד אתם מקבלים אחריות על הקישורים הלא תקינים שהתקבלו בעבור האתר שלכם, לצרף ראיות לכך שניסיתם בצורה אקטיבית לפנות לבעלי האתרים ולהסיר את הקישורים המדוברים, כיצד נפרדתם מחברת ה- seo שליוותה אתכם בתהליך ואתם פותחים דף חדש, ומדוע אתם מבקשים שגוגל, בטוב ליבה, תשקול לסלוח לכם על הפשע הנורא ולהסיר את העונש.
אה… ודבר נוסף שהוא לא פחות חשוב. אם הכל יסתדר לטובה, הרי שלא תחזרו לאותם מיקומים מהם ניהנתם לפני העונש, שכן עכשיו פחות אתרים מקשרים לאתר שלכם… בקיצור - מדובר בסרט רע.
שיטות להשגת קישורים
זהו. הגענו לתכלס.
אז ככה.
קיימות שיטות שונות לבניית פרופיל הקישורים הנכנס לאתר שלכם: בפרק הזה אסקור 6 מהן:
רכישה של קישורים
אם תיכנסו לדפי הפייסבוק של החלפות קישורים, או שתחפשו בגוגל רכישת קישורים - תגיעו עד מהרה למחירונים, פחות או יותר אחידים, לרכישה של קישורים מאתרים שונים ברשת. רובם ככולם של האתרים יהיו מגזינים שונים, עיתונים מוכרים, פורטלים חזקים ויהיו בהם לצד זאת גם אתרי נישה.
כמות הפעמים שקיבלתי מחירונים כאלו למייל האישי שלי היא עצומה. ברוב רובם של המקרים, זכרתי את סדר האתרים ברשימה בע"פ. למעשה אותם פורטלים חזקים מוכרים שטחי פרסום של מאמרי seo עבור מקדמי אתרים, שמוכרים אותם הלאה, ללקוחות. הלקוח, בסופו של דבר יצטרך להחליט האם הוא משלם גם על כתיבת התוכן, או שמא הוא יצליח לספק מאמר ובו תוכן איכותי (בין 300 ל- 500 מילים) ולרכוש רק את זכות הפרסום.
דיברנו לפני כן על סמכות ועל רלוונטיות: היתרון הגדול בשיטה של רכישת הקישורים, לצד השקט הנפשי והעובדה שאתם לא נדרשם להתעסק במי הביוב האלו של החלפת הקישורים, הוא העובדה שבדרך כלל האתרים שתקבלו מהם קישורים יהיו אתרים סמכותיים. בפרק שלאחר הפרק הבא אציג כיצד בדיוק בודקים זאת.
החלפה של קישורים
הסיוט הגדול שבגללו התחלתי לכתוב את הפוסט הזה. עם זאת, במקרה שעושים זאת נכון, מדובר לדעתי במתודה הטובה ביותר והמשתלמת ביותר לקידום האתר שלכם.
בפייסבוק מנוהלות היום, כאמור, די הרבה קבוצות של החלפת קישורים או החלפת מאמרים. השיטה היא פשוטה: מתווכים הנקראים בשפת העם מקדמי אתרים, סוגרים עסקות החלפה מול מקדמים אחרים (ולפעמים גם מול בעלי אתרים). המתודה היא שאתר א' מוציא קישור לאתר ב' ומקבל קישור מאתר ג'. את החשבון צריכים לסגור בינהם המקדמים עצמם.
היתרון הגדול בהחלפת קישורים, למרות כאב הראש הגדול שנגרם לכל מי שעוסק בנושא, הוא הרלוונטיות של האתרים המקשרים. כאן, בדרך כלל, כבר לא מדובר בפורטלים גדולים שמפרסמים כתבות seo בעבור כסף, אלא באתרי נישה ובוטיק שרלוונטים מאוד לתחום אליו הם מוציאים קישורים.
מציאת קישורים שבורים
באמצעות שיטה זאת אתם מאתרים, באמצעות כלים כמו הצפרדע הצורחת (עליה ארחיב בפוסט נפרד) קישורים מאתרים אחרים, רלוונטיים לשלכם, אשר אינם מובילים לשום מקום. אלו קישורים שבלחיצה עליהם מתקבל דף 404, אשר פוגע בחווית המשתמש של הגולש באתר. פניה למנהל האתר, הפניית תשומת ליבו לכך שיש באתר שלו קישור שבור, שלא מוביל לשום מקום, וציון כי יש לכם במקרה דף מתאים, שמכיל תוכן מעולה ורלוונטי, שאולי כדאי יהיה לקשר אליו ולתת לגולשים ערך, יכולה להיות משתלמת מאוד. הבעלים של האתר, שבסך הכל ירצה להוקיר לכם תודה, יפנה את הקישור אליכם.
רכישת דומיינים אליהם מופנים קישורים בטעות
מעת לעת תגלו כי קיימים ברשת האינטרנט קישורים היוצאים מאתרים סמכותיים מאוד, אולם עם שגיאת כתיב בציון כתובת אתר היעד. במקרים כאלו, תוכלו לרכוש את הדומיין של אתר היעד השגוי, ולבצע ממנו הפניית 301 אל האתר שלכם.
הקמת אתרי תמיכה על תשתיות בלוג ציבוריות
אתרי תמיכה, כפי שכבר ציינתי קודם, הם אתרים שכל מטרתם לייצר תשתית להוצאת קישורים לאתרים אחרים, אותם אנחנו רוצים לקדם. להקים רשת של אתרי תמיכה, לקדם אותם בעצמם, לייצר בהם תוכן עשיר ואמין, לאבטח אותם ולעדכן אותם מבחינת גרסאות, אחסון ותשתית, ולדמות מצב שבו גוגל תסרוק אותם ותחשוב שמדובר באתרים לגיטימיים מבחינתה - זהו תהליך שכרוך בלא מעט הקצאת משאבים וגם סיכון.
לכן, אחת המתודות הנוספות לקבלת קישורים לאתר היא לעשות שימוש בפלטפורמות נפוצות להקמת בלוגים - כמו סלונה או תפוז, ולהוציא משם את הקישורים לאתרים אותם אתם מעוניינים לחזק. בצורה כזאת, למעשה, אתם מקימים בפועל אתרי תמיכה, מבלי הצורך לקדם אותם ולתחזק אותם באופן שוטף.
רישום לאינדקסים
ברשת האינטרנט קיימים אינספור אינדקסים, שמכילים מידע על אתרים שונים וכתובתם. הרישום לאינדקסים כלליים הוא מומלץ פחות, בעיקר משום שקישור מאתר שיוצאים ממנו אלפי קישורים בלי ערך מסויים לא יקבל את מלוא הניקוד מגוגל. עם זאת, אפשר לשלב כחלק מפרופיל הקישורים שאתם בונים גם רישום לאינדקסים כללים שונים, כדי לשוות לו אמינות וטבעיות.
מה שכן, מומלץ ואף כדאי לנסות ולהרשם לאינדקסים נישתיים לתחום שלכם. הרשמה שיש צורך באישור שלה היא אפילו מומלצת יותר. כבר הסברתי לפני כן מדוע.
מה כדאי לבדוק לפני שמבצעים רכישה או החלפה של קישור?
כפי שציינתי, שלושת הפרטמרים החשובים ביותר שכדאי לבדוק בעת קבלה של קישור הם: רלוונטיות, סמכות, טבעיות. כיצד בודקים את שלושת הפרמטרים האלו? נתחיל דווקא מן הסוף:
מהי טבעיות?
דמיינו לעצמכם שאתם מוציאים רשימה של קישורים נכנסים לאתר Ynet עם טקסט עוגן. כיצד לדעתכם תיראה ההתפלגות של טקסט העוגן בין כמעט עשרים מיליון הקישורים? האם הגיוני יהיה למצוא, כי ארבעים וחמישה אחוזים מן הקישורים מכילים את טקסט העוגן: דודו אינסטלציה חולון? לא סביר, נכון? כך צריכים להתנהג גם הקישורים הנכנסים לאתר שלכם. הקפידו לגוון. צרו תמהיל בין קישורים עם טקסט עוגן שמכיל את שם המותג שלכם, טקסט עוגן שמכיל ביטויים מדוייקים, טקסט עוגן שמכיל טקסט כללי, וטקסט עוגן שמשלב את כל עולמות התוכן האלה.
רלוונטיות
כיצד בודקים רלוונטיות? בעין. אין תחליף למראה עיניים במקרה הזה. ודאו כי הקישור שאתם מקבלים הוא מאתר אשר רלוונטי ומשלים את תחום העיסוק שלכם. ודאו כי המאמר שכתבו עבורכם או שאתם כתבתם, אכן מתאים להיות מושתל באתר היעד, שהוא רלוונטי מצד אחד לאתר שבו הוא מוטמע, ושהקישור ממנו לאתר שלכם אינו מאולץ.
סמכות
כיצד נמדוד את סמכות האתר המקשר? אני אוהב לעשות שימוש בכלי החינמי מבית Ahrefs backlink cheker. כאשר מקלידים את שורת ה- url של האתר ממנו רוצים לקבל את הקישור מקבלים משהו כזה:

רואים את המדד המתייחס ל- Domain Rating? ובכן 86 זהו מדד לאתר חזק מאוד ומשמעותי. המדד הזה נע בין 0 ל- 100, כאשר ככל שעולים בחוזק האתר, כך הרבה הרבה יותר קשה להמשיך ולהתקדם.
חיקרו את הנישה שלכם, והבינו מאילו אתרים מקבלים המתחרים שלכם את הקישורים שלהם. כך תוכלו לדעת, מאילו אתרים כדאי יהיה לכם לקבל קישור כדי לחזק את פרופיל הקישורים שלכם.
בנוסף, הרבה מקדמי אתרים שמבצעים החלפות קישורים מגיעים עם סט תנאים מוכרים וידועים מראש: הקישור צריך לצאת מן הפסקה השלישית ואילך, המאמר צריך להיות באורך של 400 מילים או יותר, אסור שהמאמר יכלול את שם המותג ועוד כהנה וכהנה הגבלות שכדאי להכיר לפני ביצוע העסקה.